Toelatingstoets Nederlands
Deze toets- en voorbereidingsstof is van toepassing voor de toetsen die worden afgenomen in studiejaar 2024-2025.
Inhoud
Digitale toets
Getoetst wordt:
Werkwoordspelling
Spelling algemeen
Zinsstructuur
Algemeen taalgebruik
Niveau en normering
De toets is op niveau 3F ( havo-5 eindexamen niveau).
Het onderdeel werkwoordspelling moet je minimaal 80% hebben behaald én je moet over alle onderdelen samen een score van minimaal 80% behalen.
Toetsafname
De toets maak je online en vanuit je eigen huis. Wij maken gebruik van ProctorExam. Ongeveer een week voor de toets ontvang je een mail met meer informatie en wordt er van je gevraagd om een systeemcheck te doorlopen. Daarna ontvang je een tweede mail met een link naar de toetsomgeving. Ongeveer twee dagen voor de toetsdatum ontvang je de toetscode met de laatste, belangrijke informatie.
Lees alles goed door en volg de instructies nauwlettend op om er zeker van te zijn dat je de toets zonder problemen en binnen de ProctorExam omgeving maakt.
Verzonden mail kan in je spamfolder terechtkomen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede internet verbinding en een werkende webcam en microfoon.
Hulpmiddelen
Tijdens de toets zijn geen hulpmiddelen toegestaan.
Toetsduur
Je hebt voor deze toets 2 uur de tijd. Dit is inclusief extra tijd voor mensen met een functiebeperking. Daarom kun je voor deze toets geen extra toetsvoorzieningen aanvragen.
Uitslag van de toets en certificering
Na het maken van de toets zie je een voorlopige uitslag. Aan deze uitslag kun je geen rechten ontlenen.
Zodra de uitslag definitief is vastgesteld en er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd ontvang je de definitieve uitslag per mail en kun je tijdens de toetsinzage (soms iets eerder) binnen je account bij HogeschoolTaal een certificaat downloaden. Deze twee documenten samen vormen de toelatingsverklaring, die je bij de hogeschool waar je wilt studeren kunt overleggen als bewijs dat je een geldige toets hebt afgelegd en behaald.
Wil je je voorbereiden?
Vanaf ongeveer een maand voor de toetsdatum kunnen wij voor elke aanmelder een account aanmaken (of het wordt opnieuw geactiveerd). Je ontvangt hierover een e-mail vanuit HogeschoolTaal. Meld je je binnen de maand voor de toetsdatum aan, dan ontvang je deze mail binnen 2-4 werkdagen.
De mail kan in je spamfolder terechtkomen.
Via het account dat je krijgt (link via je e-mailadres) kun je oefenen voor de toets en kun je je vorderingen volgen. We adviseren je om van deze oefenstof gebruik te maken. Kijk bij de hierboven genoemde toetsstof om te zien welke onderdelen worden getoetst, op welk niveau en aan welk slagingspercentage je moet voldoen.
De oefenstof lijkt op de toetsvragen. Je krijgt hierdoor een goede indruk wat je van de toets kunt verwachten.
Gebruik maken van de oefenstof geeft je geen garantie dat je de toets haalt, maar het vergroot wel je kans op slagen. (De meeste kandidaten die slagen voor de toets hebben doorgaans ook (veelvuldig) gebruik gemaakt van de oefenstof.)
Omdat we via Hogeschooltaal deze mogelijkheid aanbieden, hebben we je toestemming nodig om je mailadres te gebruiken voor het toezenden van de link. Door je aan te melden voor de toets geef je hiervoor je toestemming.
NB: Het maken van een toelatingstoets zal de een makkelijker afgaan dan de ander. Met name als je al een tijdje geen onderwijs in dit vak hebt gevolgd, kan het een pittige opgave zijn. We raden je aan de stof grondig voor te bereiden, eventueel met hulp of bijles en daar ook voldoende tijd voor te nemen. Een ‘paar weken’ is doorgaans niet voldoende voor het bijspijkeren van de gemiste stof van een aantal schooljaren.
Toelatingsverklaring
Zodra je bent geslaagd voor de taaltoets, ontvang je een mail met de uitslag en kun je binnen je account bij HogeschoolTaal een certificaat downloaden. Deze twee documenten samen vormen de toelatingsverklaring, die je bij de hogeschool waar je wilt studeren kunt overleggen als bewijs dat je een geldige toets hebt afgelegd en behaald.
NB: Het maken van een toelatingstoets zal de een makkelijker afgaan dan de ander. Met name als je al een tijdje geen onderwijs in dit vak hebt gevolgd, kan het een pittige opgave zijn. We raden je aan de stof grondig voor te bereiden, eventueel met hulp of bijles en daar ook voldoende tijd voor te nemen. Een ‘paar weken’ is doorgaans niet voldoende voor het bijspijkeren van de gemiste stof van een aantal schooljaren.